Τί είναι η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (Transoral Robotic Surgery);
Είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται διαμέσου του στόματος, με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ. Γίνεται χρήση 3D high definition κάμερας και ενός χειρουργικού ρομπότ με βραχίονες που λειτουργούν όπως τα χέρια του χειρουργού. Ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους βραχίονες αυτούς, μέσω μιας κονσόλας που βρίσκεται μέσα στην χειρουργική αίθουσα και κοιτάζοντας την τρισδιάστατη εικόνα στην οθόνη.
Τί πλεονεκτήματα προσφέρει;
Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η πρόσβαση σε περιοχές δυσπρόσιτες με τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως είναι η βάση της γλώσσας, το κατώτερο τμήμα των αμυγδαλών και η περιοχή πάνω από τις φωνητικές χορδές. Η περιστροφή των βραχιόνων σε αυτές τις περιοχές επιτρέπει άνεση και ακρίβεια στις κινήσεις. Η υψηλή ευκρίνεια μέσω της τρισδιάστατης HD κάμερας είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.
Η μέθοδος αυτή έχει πλεονεκτήματα και για τον ασθενή, καθώς αποφεύγεται η διάνοιξη της κάτω γνάθου που ήταν απαραίτητη για την πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, ενώ ακόμη μειώνεται το τραύμα στους γύρω ιστούς. Η ανάρρωση είναι ταχύτερη με βελτίωση της σίτισης, της κατάποσης και της ομιλίας γρηγορότερα και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο.
Πότε ενδείκνυται η τεχνική αυτή;
Συνήθως η διαστοματική ρομποτική χειρουργική ενδείκνυται για περιπτώσεις καρκίνου αμυγδαλών, βάσης γλώσσας, μαλθακής υπερώας και της περιοχής πάνω από τις φωνητικές χορδές. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου βρίσκεται μεταστατικός λεμφαδένας στον τράχηλο χωρίς η πρωτοπαθής εστία να είναι εμφανής από την ενδοσκόπηση και τις απεικονιστικές μεθόδους, έχει ένδειξη η αφαίρεση τμήματος της βάσης γλώσσας με την μέθοδο αυτή σε αναζήτηση κάποιας μικροσκοπικής πρωτοπαθούς εστίας που πιθανώς να βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή. Η ανεύρεση της πρωτοπαθούς εστίας είναι σημαντική για στοχευμένη θεραπεία.
Το χειρουργείο αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, συνδυάζεται με τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό, ενώ μπορεί να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία. Η τελική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου.
Υπάρχουν και περιπτώσεις καλοήθων παθήσεων όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή, όπως είναι το σύνδρομο υπνικών απνοιών. Με τη χρήση του χειρουργικού ρομπότ μπορεί να γίνει αμυγδαλεκτομή και αφαίρεση τμήματος της βάσης γλώσσας που σε ορισμένους ασθενείς παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφρακτικού τύπου άπνοιες.
Πότε δεν ενδείκνυται η τεχνική αυτή;
Η ανατομία της περιοχής είναι πολύ σημαντική για την επιλογή της μεθόδου αυτής από τον Χειρουργό. Υπάρχουν περιπτώσεις για παράδειγμα, όπου η καρωτίδα, η κεντρική αρτηρία του τραχήλου, είναι κοντά στην αμυγδαλή, κάνοντας την χειρουργική παρέμβαση επικίνδυνη για τον ασθενή. Επίσης, μπορεί το στάδιο του καρκίνου να είναι τέτοιο που ενδεχόμενο χειρουργείο να μην ενδείκνυται.
Στο ιατρείο μας θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε λεπτομέρειες για την πιθανότητα χρήσης του ρομπότ, αναλόγως της περίπτωσης, αλλά και λεπτομέρειες για το χειρουργείο και την ανάρρωση. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου κ. Γεώργιος Καρκάνης έχει εξειδικευθεί επί διετίας στο Λονδίνο στη Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου και συνεργάζεται με ιδιωτική κλινική που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.