Θυρεοειδεκτομή

Ολική Θυρεοειδεκτομή

Τί είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον τράχηλο μπροστά από την τραχεία, μεταξύ του στέρνου και του μήλου του Αδάμ. Έχει σχήμα που μοιάζει με πεταλούδα. Αποτελείται από δύο λοβούς με σχήμα τρίπλευρης πυραμίδας, τον αριστερό και το δεξιό, οι οποίοι ενώνονται με μία γέφυρα που λέγεται ισθμός.

Σε κάθε λοβό του υπάρχουν από 2 παραθυρεοειδείς αδένες, ένας στο άνω τμήμα του λοβού και ένας στο κάτω τμήμα. Οι 4 παραθυρεοειδείς αδένες είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ασβεστίου που κυκλοφορεί στο αίμα.

Επίσης, πίσω από το θυρεοειδή αδένα, και συγκεκριμένα στη σχισμή που σχηματίζεται μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου, υπάρχει σε κάθε πλευρά το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, που είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα της αντίστοιχης φωνητικής χορδής.

Ο θυρεοειδής αδένας ανήκει στους ενδοκρινείς αδένες και η λειτουργική του δραστηριότητα ελέγχεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), η οποίες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθάνε στον έλεγχο του μεταβολισμού, καθώς και την καλσιτονίνη που παίζει ρόλο στον έλεγχο του ασβεστίου που κυκλοφορεί στο αίμα.

Τί είναι η ολική θυρεοειδεκτομή;

Αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα καθώς και της πολυοζώδους βρογχοκήλης που προκαλεί συμπτώματα. Αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας και αποστέλλεται για παθολογοανατομική εξέταση που θα καθορίσει την παρουσία καρκίνου, τον τύπο, την έκταση και τη διασπορά στους γύρω ιστούς.

Πώς γίνεται η ολική θυρεοειδεκτομή;

Γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Η τομή του δέρματος γίνεται σε μια δερματική πτυχή, στη μέση γραμμή του κάτω τμήματος του τραχήλου.

Παρασκευάζεται με προσοχή ο κάθε λοβός του θυρεοειδή αδένα ξεχωριστά.

Απολινώνονται τα τροφοφόρα του αγγεία.

Ανευρίσκεται το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας του νευροδιεγέρτη. Αυτό γίνεται για να είναι σε θέση ο χειρουργός να προστατεύσει το νεύρο. Έπειτα απομακρύνεται ο θυρεοειδής αδένας από το νεύρο.

Ανευρίσκονται οι παραθυρεοειδείς αδένες και απομακρύνονται από το θυρεοειδή αδένα ώστε να παραμείνουν πίσω στον οργανισμό.

Αφού προστατευθούν τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας.

Στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης για την αποφυγή συλλογής αίματος και φλεγμονώδους υγρού μετεγχειρητικά. Συνήθως αυτός αφαιρείται από το χειρουργό μετά από 1-2 ημέρες.

Ποιες είναι οι πιθανοί κίνδυνοι του χειρουργείου θυρεοειδεκτομής;

  • Ουλή. Για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα οι τομή γίνεται σε μια δερματική πτυχή. Σε περίπτωση ιστορικού χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών από προηγούμενα χειρουργεία, καλό είναι να ενημερώνεται ο χειρουργός εκ των προτέρων.
  • Είναι αναμενόμενο το δέρμα να είναι μουδιασμένο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά συνήθως αυτό βελτιώνεται.
  • Μετεγχειρητικό οίδημα είναι αναμενόμενο. Σε περίπτωση σημείων φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, πόνος, εκροή πύου από το τραύμα, απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών.
  • Μετεγχειρητική αιμορραγία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα, που λέγεται αιμάτωμα, ή να είναι σοβαρότερη σε σπάνιες περιπτώσεις και να προκαλέσει δύσπνοια, οπότε και απαιτείται άμεση επανεξέταση και πιθανώς χειρουργείο για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
  • Αλλαγές στη φωνή μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή, αλλά συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό. Είναι σημαντικό πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνει μετεγχειρητικά έλεγχος της κινητικότητας των φωνητικών χορδών με ενδοσκόπηση από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Υπάρχει περίπτωση να έχει τραυματιστεί το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Συνήθως αυτό έχει σχέση με την επέκταση του καρκίνου προς το νεύρο, με την αφαίρεση λεμφαδένων γύρω από το νεύρο ή με μεγάλος μέγεθος βρογχοκήλης που πιέζει το νεύρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λειτουργία του νεύρου μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική λειτουργία σε κάποιους μήνες. Πολύ σπάνια μπορεί η παράλυση του νεύρου να είναι μόνιμη.

Αναλόγως της περίπτωσης θα ενημερωθείτε για τους πιθανούς κινδύνους αναλυτικά από το χειρουργό σας.

Μετά από χειρουργείο ολικής θυρεοειδεκτομής γίνεται έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών και ασβεστίου στο αίμα, ώστε να καθοριστεί σε συνεννόηση με τον Ενδοκρινολόγο η θεραπεία αποκατάστασης με φάρμακα.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου έχει εξειδικευθεί σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λονδίνου στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή με τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό.