Η συμφόρηση ρινός είναι η αίσθηση της βουλωμένης μύτης. Η ένταση του συμπτώματος αυτού είναι διαφορετική για κάθε ασθενή, ενώ ακόμη και ήπια ρινική συμφόρηση μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και γενικά την ποιότητα ζωής.
Εξαρτάται από τη μορφή του εσωτερικού της μύτης και από πιθανό οίδημα του ρινικού βλεννογόνου.
Η δυσμορφία του εσωτερικού της μύτης έχει σχέση με στραβό ρινικό διάφραγμα που βρίσκεται στη μέση γραμμή ή ακόμη και με δυσμορφία της εξωτερικής μύτης που περιλαμβάνει την οστέινη ρινική πυραμίδα και τους χόνδρους (πλάγιους και πτερυγιαίους).
Ο ρινικός βλεννογόνος που αποτελεί ένα είδος σεντονιού που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει φυσιολογικά συμφόρηση ρινός σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο μπορεί να προκαλέσουν ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις, η αλλεργία, καθώς και η υπερβολική χρήση αποσυμφορητικού σπρέι. Κάποιες φορές το οίδημα αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει το σχηματισμό ρινικών πολυπόδων, υπερτροφία των ρινικών κογχών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων που επιδεινώνουν τη ρινική συμφόρηση.
Η ρινική συμφόρηση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, η υποσμία ή ακόμη και ανοσμία, το φτέρνισμα, η φαγούρα στη μύτη, οι κρούστες και ο πόνος στο πρόσωπο.
Απλή λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης είναι οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό (υπέρτονο διάλυμα έτοιμο από φαρμακεία). Ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ακόμη ότι η εισπνοή ατμού από τη μύτη είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Όταν η συμφόρηση είναι ήπια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι που περιέχει ουσίες όπως ξυλομεταζολίνη και οξυμεταζολίνη, για λίγες όμως ημέρες.
Σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, ρινικά κορτιζονούχα σπρέι και αντιισταμινικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία, αλλά αυτό αποτελεί μια συζήτηση που καλό είναι να γίνει με τον ΩΡΛ μετά από κλινική εξέταση διότι η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη.
Σημαντική εξέταση για τη διάγνωση της αιτίας της ρινικής συμφόρησης είναι η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Αναλόγως των ευρημάτων μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, αλλεργικά τεστ ή κάποια απεικονιστική εξέταση, όπως για παράδειγμα η αξονική τομογραφία.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας. Μπορεί να είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική. Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι τα ρινικά σπρέι και τα αντιισταμινικά χάπια, μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ώστε να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση μη βελτίωσης, η χειρουργική παρέμβαση, το είδος της οποίας εξαρτάται από την αιτία, αναμένεται να δώσει τη λύση. Τέτοιες επεμβάσεις είναι ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος, η ρινοπλαστική, ο καυτηριασμός των ρινικών κογχών, η αδενοτομή και η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων. Φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη ακόμη και μετά το χειρουργείο για τον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων.
Είναι σημαντικό να γίνει εξαρχής εξατομικευμένη και σωστή διάγνωση της αιτίας που θα οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία.