Παρωτιδεκτομή

Τί είναι η παρωτίδα;

Η παρωτίδα είναι ο μεγαλύτερος κύριος σιελογόνος αδένας του οργανισμού. Ο κάθε άνθρωπος έχει δύο παρωτίδες, μία δεξιά και μία αριστερά οι οποίες βρίσκονται μπροστά από το κάθε αυτί. Ο αδένας αυτός παράγει σάλιο το οποίο παροχετεύεται διαμέσου του πόρου της παρωτίδας (πόρος του Stensen) μέσα στο στόμα και πιο συγκεκριμένα δίπλα στα πάνω πίσω δόντια.

Το προσωπικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την κίνηση των μυών του προσώπου περνάει μέσα από την παρωτίδα χωρίζοντάς την σε ένα επιπολής, πιο επιφανειακό τμήμα και στο εν τω βάθει τμήμα.

Τί είναι η παρωτιδεκτομή;

Η παρωτιδεκτομή είναι το χειρουργείο που περιλαμβάνει αφαίρεση παρωτιδικού ιστού και γίνεται συνήθως για την αφαίρεση των όγκων της παρωτίδας.

Πότε χρειάζεται να γίνει παρωτιδεκτομή;

Κάποιες φορές μπορεί να αναπτυχθούν όγκοι εντός της παρωτίδας, που στην πλειοψηφία τους (80%) είναι καλοήθεις. Παρότι είναι καλοήθεις, συστήνεται η αφαίρεσή τους για την αποφυγή εξαλλαγής τους σε κακοήθεια στο μέλλον. Σε περίπτωση κακοήθειας η παρωτιδεκτομή κρίνεται σχεδόν αναγκαία αναλόγως και της σταδιοποίησης του καρκίνου και μπορεί να συνδυαστεί με τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ορισμένες φορές μπορεί να γίνει παρωτιδεκτομή για τη θεραπεία των υποτροπιάζουσων λοιμώξεων παρωτίδας ενώ άλλες φορές μπορεί να απαιτηθεί προσέγγιση παρωτιδεκτομής για την αφαίρεση λίθου που εντοπίζεται εντός του αδένα.

Πώς γίνεται η παρωτιδεκτομή;

Κατατάσσεται στις μεγάλες έως βαριές επεμβάσεις και γίνεται υπό γενική αναισθησία. Γίνεται συνήθως τομή στο δέρμα μπροστά από το αυτί η οποία επεκτείνεται προς τον τράχηλο, αναλόγως και της έκτασης της επιθυμητής αφαίρεσης. Γίνεται αναγνώριση του προσωπικού νεύρου ώστε να προστατευθεί κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης παρωτιδικού ιστού. Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιείται ένας νευροδιεγέρτης που επιτρέπει την αναγνώριση του νεύρου με ασφάλεια. Έπειτα συνήθως αφαιρείται το τμήμα της παρωτίδας που περιέχει τον όγκο. Σπάνια, όπως σε κακοήθεις όγκους, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η παρωτίδα. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης που παραμένει συνήθως για μία ημέρα και γίνεται συρραφή του δέρματος.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι συνήθως 2 ώρες.

Υπάρχουν διάφορα είδη παρωτιδεκτομής:

-Ολική παρωτιδεκτομή, όπου αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας.

-Τμηματική παρωτιδεκτομή, όπου αφαιρείται τμήμα του αδένα που περιλαμβάνει τον όγκο. Αυτό μπορεί να αφορά το επιπολής ή εν τω βάθει τμήμα ή και τα δύο.

-Επιπολής παρωτιδεκτομή, όπου αφαιρείται το επιπολής τμήμα της παρωτίδας, δηλαδή αυτό που βρίσκεται ανατομικά πιο επιφανειακά από το προσωπικό νεύρο.

-Εξωκαψική αφαίρεση όγκου παρωτίδας, όπου αφαιρείται προσεκτικά μαζί με την κάψα του ο όγκος της παρωτίδας χωρίς να γίνεται πρώτα η καθιερωμένη αναγνώριση και παρασκευή του προσωπικού νεύρου. Η επέμβαση αυτή γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Μετά το χειρουργείο, τί πρέπει να ξέρω;

Συνήθως μένετε στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο ή περισσότερο αν υπάρχει κάποια επιπλοκή.

Ο σωλήνας παροχέτευσης αφαιρείται πριν να πάρετε εξιτήριο.

Συστήνεται να διατηρείτε το τραύμα στεγνό και καθαρό για 1 εβδομάδα.

Είναι αναμενόμενο να υπάρχει διόγκωση (πρήξιμο) της χειρουργηθείσας περιοχής κατά τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση του αδένα, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί παράγοντας σάλιο. Ορισμένες φορές μπορεί να υπάρχει και εκροή σάλιου από το τραύμα η οποία τις περισσότερες φορές σταματάει σταδιακά.

Σε περίπτωση σημείων φλεγμονής (πόνος, ερυθρότητα, εκροή πύου από το τραύμα), χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών.

Η παράλυση του προσωπικού νεύρου ανήκει στους πιθανούς κινδύνους του χειρουργείου. Εάν συμβεί τότε είναι προσωρινή στην πλειοψηφία των ασθενών και επανέρχεται σταδιακά στη φυσιολογική λειτουργία εντός λίγων μηνών. Σπάνια μπορεί να προκληθεί μόνιμη παράλυση του νεύρου.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου κ. Γεώργιος Καρκάνης έχει εξειδικευθεί στο Λονδίνο σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Κλείστε ραντεβού για εξέταση και λεπτομερή συζήτηση σχετικά με την παρωτιδεκτομή.