Η ωτοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που αφορά το οστέινο περίβλημα του έσω ωτός. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης σχηματίζεται μη φυσιολογικό οστό γύρω από τη βάση του αναβολέα, στην ωοειδή θυρίδα, προκαλώντας αγκύλωση του αναβολέα. Έτσι, παρεμποδίζεται η μεταφορά του ήχου προς το έσω ους και προκαλείται βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Υπάρχουν και περιπτώσεις κοχλιακής ωτοσκλήρυνσης που επηρεάζει τον κοχλία και προκαλεί νευροαισθητήριο βαρηκοΐα.
Προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες, ενώ κληρονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Προσβάλλει και τα δύο αυτιά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε διαφορετικό βαθμό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μονόπλευρης ωτοσκλήρυνσης. Ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία και σε άτομα ηλικίας 15-25 ετών, αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτή αργότερα. Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την ωτοσκλήρυνση με ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη.
Με τί συμπτώματα εμφανίζεται;
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η βαρηκοΐα που μπορεί να είναι μετρίου προς σοβαρού βαθμού όταν γίνει αντιληπτή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η βαρηκοΐα είναι αγωγιμότητας, αλλά μπορεί να είναι και νευροαισθητήριος ή μεικτού τύπου. Η βαρηκοΐα μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές, ενώ κάποιοι ασθενείς υποφέρουν επίσης από ίλιγγο και ζάλη.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Με την κλινική εξέταση αποκλείονται άλλες παθήσεις του ωτός που μπορεί να συνδέονται με βαρηκοΐα. Σημαντική εξέταση είναι το ακουόγραμμα που δίνει πληροφορίες για το είδος και τη σοβαρότητα της βαρηκοΐας. Επίσης, η τυμπανομετρία δίνει πληροφορίες για την κινητικότητα της τυμπανικής μεμβράνης η οποία είναι ελαττωμένη στην ωτοσκλήρυνση. Τέλος, απεικονιστικός έλεγχος με Αξονική Τομογραφία υψηλής ευκρίνειας μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες.
Ποιά είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι χειρουργική και λέγεται αναβολεκτομή ή αναβολοτομή. Συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά χωρίς εξωτερικές τομές δέρματος.
Ποιός είναι ο στόχος του χειρουργείου;
Στόχος είναι η βελτίωση της ακοής χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. Η συμμετρική ακοή είναι επίσης σημαντική για την αντίληψη της προέλευσης των ήχων και για αυτό έχει νόημα το χειρουργείο σε περίπτωση σοβαρής μονόπλευρης βαρηκοΐας. Σε περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης και στα δύο αυτιά, τότε καλύτερα να χειρουργείται το ένα αυτί αρχικά και στην περίπτωση επιτυχημένου αποτελέσματος και μετά από παρέλευση ενός διαστήματος παρατήρησης ενός έτους να χειρουργείται και το δεύτερο αυτί.
Υπάρχει άλλη λύση πλην του χειρουργείου;
Συστήνεται η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν είναι σε θέση να υποβληθούν σε χειρουργείο και η βαρηκοΐα τους είναι τέτοια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.
Κλείστε ραντεβού για κλινική εξέταση, έγκαιρη διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης και συζήτηση για χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση.