Διερεύνηση όγκου/μάζας τραχήλου

Όλοι οι όγκοι που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή του τραχήλου και παραμένουν περισσότερο από 3 εβδομάδες απαιτούν διερεύνηση από Ωτορινολαρυγγολόγο – Χειρουργό κεφαλής και τραχήλου

Μεγάλη σημασία έχει το ιστορικό, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η φαρμακευτική αγωγή, το κληρονομικό ιστορικό και γενικά συμπτώματα, όπως η απώλεια βάρους. Επιπλέον ειδικά συμπτώματα από την περιοχή των αυτιών, της μύτης και του λαιμού είναι επίσης πολύ σημαντικά.

Η εξέταση περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη ΩΡΛ εξέταση, με επισκόπηση και ψηλάφηση του τραχήλου. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο των περιοχών της μύτης, του φάρυγγα και το λάρυγγα.

Αναλόγως των ευρημάτων, επιπλέον εξετάσεις μπορεί να απαιτηθούν, όπως υπέρηχος τραχήλου και βιοψία.

Ο υπέρηχος τραχήλου είναι μία ασφαλής εξέταση, με μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τη διερεύνηση των όγκων τραχήλου, των σιελογόνων αδένων, των λεμφαδένων και του λιπώδους ιστού. Ο υπέρηχος διενεργείται από Ιατρό Ακτινολόγο, με εμπειρία στους υπερήχους. 

Αναλόγως των ευρημάτων κατά τη διάρκεια του υπερήχου, υπάρχει η δυνατότητα για λήψη βιοψίας. Η πιο συνηθισμένη και λιγότερο επεμβατική είναι η FNA (Fine Needle Aspiration), όπου κύτταρα αναρροφώνται με τη χρήση μιας μικρής βελόνας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Το υλικό εξετάζεται από Ειδικό Κυτταρολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για λήψη ιστού, οπότε μπορεί να γίνει core biopsy με μεγαλύτερη βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικό αναισθητικό.

Οι επιπλοκές από τη βιοψία είναι σπάνιες. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μελανιά ή αιμορραγία γύρω από την περιοχή όπου έγινε η βιοψία. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ιατρός για τυχόν ιστορικό του ασθενούς με παθήσεις του αίματος και φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά, π.χ. ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να απαιτηθεί να διακοπούν μερικές ημέρες πριν τη βιοψία.
  • Φλεγμονή. Ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιαστεί ήπια φλεγμονή, με ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή γύρω από το σημείο από όπου ελήφθη η βιοψία και αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Σε περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει ερυθρότητα και οίδημα που επεκτείνεται, σε συνδυασμό με αυξανόμενο πόνο, θερμότητα και πιθανώς εκροή υγρού από το σημείο της βιοψίας, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό για την πιθανότητα χορήγησης αντιβιοτικής αγωγής.
  • Ανεπαρκές δείγμα.  Ορισμένες φορές το δείγμα που λαμβάνεται, για διάφορους λόγους, δεν είναι επαρκές για να οδηγήσει σε διάγνωση και απαιτείται επανάληψη της βιοψίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης, μπορεί να απαιτηθεί ανοιχτή βιοψία, με τοπική ή γενική αναισθησία, που αποτελεί μια χειρουργική παρέμβαση, για την οποία θα ενημερωθείτε από τον Ωτορινολαρυγγολόγο – Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου.

Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία

Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις που συνήθως διενεργούνται με χορήγηση σκιαγραφικού δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος του όγκου, τη θέση του και τη σχέση του με τους γύρος ιστούς, καθώς και για τα ακτινολογικά χαρακτηριστικά του που είναι σημαντικά για τη διάγνωση.

Επέμβαση

Μετά τη διάγνωση, ή ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει τεθεί η διάγνωση μετά από αυτές τις εξετάσεις, μπορεί να ακολουθήσει η επέμβαση για τη οποία ο ασθενής ενημερώνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο – Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου.