Μαστοειδεκτομή

Πώς λειτουργεί το αυτί;

Το αυτί (ους) αποτελείται από το έξω, το μέσο και έσω ους. Ο ήχος ταξιδεύει διαμέσου του έξω ωτός και φτάνει στο τύμπανο προκαλώντας δονήσεις σε αυτό. Οι δονήσεις αυτές μεταφέρονται μέσω μιας οστικής αλυσίδας που αποτελείται από 3 οστάρια, τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα, στο έσω ους. Εκεί διεγείρονται ειδικά κύτταρα που παράγουν σήματα τα οποία μεταφέρονται στον εγκέφαλο και ερμηνεύονται ως ήχος.

Μέσα στο αυτί υπάρχει το αιθουσαίο σύστημα, υπεύθυνο για την ισορροπία. Επίσης, το προσωπικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα των μυών του προσώπου περνάει μέσα από το αυτί. Τέλος, το αυτί ανατομικά γειτνιάζει με τον εγκέφαλο.

Τί είναι το μαστοειδές οστό;

Το μαστοειδές οστό αποτελεί μια οστέινη προεξοχή που υπάρχει πίσω από το πτερύγιο του ωτός. Περιέχει πολλές κυψέλες (μαστοειδείς) γεμάτες αέρα οι οποίες επικοινωνούν με το μέσο ους. Για αυτόν το λόγο παθήσεις, όπως φλεγμονές, του μέσου ωτός μπορούν να επεκταθούν στις μαστοειδείς κυψέλες.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στο μαστοειδές οστό;

Η συνηθέστερη αιτία χειρουργικής επέμβασης στο μαστοειδές οστό είναι το χολοστεάτωμα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις χειρουργείου στο μαστοειδές οστό που γίνονται για την απόκτηση πρόσβασης για άλλα χειρουργεία όπως είναι η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Τί είναι η μαστοειδεκτομή;

Η χειρουργική επέμβαση του μαστοειδούς οστού λέγεται μαστοειδεκτομή. Υπάρχουν διάφορα είδη μαστοειδεκτομής και η ακριβής προσέγγιση αποφασίζεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Διάφοροι άλλοι ορισμοί που μπορεί να ακούσετε είναι επιτυμπανοτομή, αττικοτομή ή συνδυασμένη προσέγγιση με τυμπανοπλαστική

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία, με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και διαρκεί λίγες ώρες. Οι τομές στο δέρμα μπορεί να γίνουν πάνω ή μπροστά από το αυτί. Σε περιπτώσεις ασθενών με περιορισμένη επέκταση του χολοστεατώματος μπορεί να γίνει μόνο ενδοσκοπική προσέγγιση με τη χρήση ενδοσκοπίου, χωρίς εξωτερικές τομές δέρματος. Ειδικό τρυπάνι χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί το οστό που έχει επηρεαστεί από το χολοστεάτωμα και να αφαιρεθεί με ασφάλεια το χολοστεάτωμα.

Μετά το χειρουργείο παραμένει μια κοιλότητα στην περιοχή του μαστοειδούς οστού που άλλες φορές αφήνεται ανοιχτή για να γίνεται πιο εύκολα ο μετεγχειρητικός έλεγχος και άλλες φορές καλύπτεται με οστό, περιτονία ή χόνδρο. Επίσης, μπορεί να γίνει διεύρυνση του έξω ακουστικού πόρου για τον καλύτερο καθαρισμό και έλεγχο μετεγχειρητικά.

Στο τέλος του χειρουργείου καλύπτεται το αυτί με γαζάκια που συνήθως αφαιρούνται μετά από 2-3 εβδομάδες από τον χειρουργό σας. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται σε 1 εβδομάδα εκτός αν είναι απορροφήσιμα οπότε δεν χρειάζεται αφαίρεση.

Μετά το χειρουργείο:

  • Συνήθως μένετε στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο ή περισσότερο αν υπάρχει κάποια επιπλοκή.
  • Είναι αναμενόμενο να νιώθετε ζάλη για κάποιες ώρες μετεγχειρητικά.
  • Η ακοή μπορεί να βελτιωθεί, να παραμείνει ίδια ή και να επιδεινωθεί μετά το χειρουργείο, ενώ μπορεί να εμφανιστούν εμβοές.
  • Η αίσθηση της γεύσης μπορεί να επηρεαστεί, αλλά αυτό συνήθως είναι προσωρινό.
  • Η παράλυση του προσωπικού νεύρου αποτελεί σπάνια πιθανή επιπλοκή.
  • Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής του χολοστεατώματος.

Κλείστε ραντεβού για κλινική εξέταση, έγκαιρη διάγνωση του χολοστεατώματος και συζήτηση για τις επιλογές θεραπείας που είναι ενδεδειγμένες για εσάς.