Χειρουργική αφαίρεση του υπογναθίου αδένα

Η αφαίρεση του υπογναθίου αδένα έχει ένδειξη σε περιπτώσεις όγκων του αδένα που συνήθως ανακαλύπτονται από τον ίδιο τον ασθενή ως διόγκωση κάτω από το οστό της κάτω γνάθου ή τυχαία μετά από απεικονιστικό έλεγχο που έγινε για άλλο λόγο.

Επίσης, έχει ένδειξη σε περιπτώσεις ασθενών με υποτροπιάζουσες φλεγμονές του αδένα.

Η χειρουργική αφαίρεση του υπογναθίου αδένα γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η τομή στο δέρμα γίνεται μερικά εκατοστά κάτω από το οστό της κάτω γνάθου. Για την επίτευξη καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος η τομή γίνεται εντός μιας δερματικής πτυχής.

Ο αδένας αποχωρίζεται με λεπτούς χειρισμούς από τους γύρω ιστούς, προστατεύοντας γειτονικά νεύρα, όπως το υπογλώσσιο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα της γλώσσας και το γλωσσικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα της γλώσσας.

Μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση ενός σωλήνα παροχέτευσης για ένα 24ωρο μετά την αφαίρεση του αδένα για την αποφυγή έντονου μετεγχειρητικού οιδήματος ή αιματώματος στην υπογνάθια περιοχή.

Το δέρμα κλείνεται με ενδοδερμική ραφή για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο υπογνάθιος αδένας που αφαιρείται αποστέλλεται για βιοψία σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Αναλόγως του αποτελέσματος ο Χειρουργός θα σας ενημερώσει για περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία που πιθανώς να απαιτείται.

Δεν παρατηρείται σημαντική ξηροστομία μετά από τέτοιου είδους χειρουργείο, καθώς παραμένουν οι υπόλοιποι κύριοι και ελάσσονες σιελογόνοι αδένες που συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του στόματος.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου κ. Γεώργιος Καρκάνης έχει εξειδικευθεί στο Λονδίνο σε τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις.

Κλείστε ραντεβού για κλινική εξέταση και περαιτέρω συζήτηση για τις επιλογές θεραπείας, με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.