Αδενοτομή

Περιλαμβάνει την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές ως κρεατάκια.

Τί είναι τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια είναι λεμφαδενικός ιστός που βρίσκεται ψηλά στον ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη και την οροφή του στόματος. Αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτήρια. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τα 3 πρώτα έτη ζωής. Μετά από αυτήν την ηλικία μπορούν να αφαιρεθούν εφόσον προκαλούν προβλήματα.

Γιατί διογκώνονται;

Γενικά, υπερτρέφονται λόγω αλλεργιών και λοιμώξεων. Κληρονομικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο για την υπερτροφία σε κάποιες περιπτώσεις.

Πότε δημιουργούν προβλήματα τα κρεατάκια;

  • Όταν διογκώνονται αρκετά προκαλούν απόφραξη της ρινικής αναπνοής. Για τον λόγο αυτό το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα που με τη σειρά του οδηγεί σε διαταραχή της ανάπτυξης των οστών του προσώπου και των δοντιών.
  • Όταν είναι αρκετά υπερτροφικά, προκαλείται σύνδρομο απνοιών κατά τον ύπνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας λόγω ελαττωμένης οξυγόνωσης, αλλά και διαταραχή της συμπεριφοράς του παιδιού με προβλήματα απόδοσης στο σχολείο.
  • Όταν είναι αρκετά ευμεγέθη μπορεί να αποφράσσουν την είσοδο της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτό οδηγεί σε κακό αερισμό του μέσου ωτός με συνέπεια το παιδί να αντιμετωπίζει υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, σχηματισμό κολλώδους υγρού και απώλεια ακοής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αφαίρεσης (Αδενοτομή);

  • Στα παιδιά που πάσχουν από κολλώδες υγρό στα αυτιά, γίνεται ταυτόχρονα με την αδενοτομή και τυμπανοτομή, αφαίρεση του κολλώδους υγρού και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Οι σωληνίσκοι αερισμού φαίνεται ότι αποτρέπουν την επανεμφάνιση του κολλώδους υγρού.
  • Η αδενοτομή βοηθάει πολύ το παιδί στην αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής.
  • Μειώνονται τα επεισόδια λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για αδενοτομή;

Το χειρουργείο αποφεύγεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών λόγω του κινδύνου αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και μετά από αυτό. Για τους ενήλικες που πάσχουν από υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Γενικά, σπάνια τα κρεατάκια παρατηρούνται στους ενήλικες καθώς μικραίνουν μετά την ηλικία των 6 ετών και σταδιακά εξαφανίζονται.

Γιατί κάποιες φορές ο Ωτορινολαρυγγολόγος συστήνει ταυτόχρονα και αμυγδαλεκτομή;

Συνήθως αυτό γίνεται σε περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από υποτροπιάζοντα επεισόδια αμυγδαλίτιδας. Επίσης συστήνεται σε περιπτώσεις υπνικών απνοιών όπου οι αμυγδαλές είναι υπερτροφικές επειδεινώνοντας την κατάσταση.

Υπάρχουν εναλλακτικές αντί του χειρουργείου;

Συνήθως η αντιμετώπιση είναι συντηρητική για κάποιους μήνες, με χορήγηση κορτιζονούχων σπρέι και αντιβιοτικών όπου απαιτείται. Εάν αυτή δεν είναι αποτελεσματική τότε συστήνεται η χειρουργική παρέμβαση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο για την απόφαση για χειρουργείο. Η διάγνωση τίθεται όταν διαπιστωθεί η υπερτροφία τους. Τα κρεατάκια είναι ορατά με ειδικά ιατρικά μηχανήματα, όπως το ενδοσκόπιο. Στο Ιατρείο μας είναι δυνατή η εξέτασή τους με ειδικό παιδιατρικό άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Η πλάγια ακτινογραφία του ρινοφάρυγγα μπορεί να δείξει επίσης την υπερτροφία, αλλά προσφέρει λιγότερες πληροφορίες από την ενδοσκοπική εικόνα.

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η αδενοτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία. Συνήθως γίνεται μέσω του στόματος, αλλά μπορεί να γίνει και μέσω της μύτης. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές στο δέρμα. Τα κρεατάκια αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία, τις κιουρέτες ή με πιο εξειδικευμένα εργαλεία, όπως η μονοπολική διαθερμία και το σύστημα COBLATION. Στο τέλος, γίνεται αιμόσταση για τον περιορισμό της μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 10-15 λεπτά.

Τί γίνεται μετά το χειρουργείο;

  • Το παιδί μπορεί να νιώθει ναυτία λόγω των φαρμάκων που χορηγήθηκαν για τη γενική αναισθησία. Αυτή διαρκεί κάποιες ώρες μόνο και μετά βελτιώνεται.
  • Μπορεί να λάβει εξιτήριο ακόμη και την ίδια ημέρα.
  • Μπορεί να υπάρχει αίσθηση ρινικής συμφόρησης για μερικές ημέρες. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλό αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για λίγες ημέρες.
  • Η δυσοσμία του στόματος είναι αναμενόμενη λόγω της διαδικασίας επούλωσης. Υποχωρεί σταδιακά.
  • Μπορεί να υπάρχει πόνος στο λαιμό ή στα αυτιά μετεγχειρητικά που ελέγχεται με παυσίπονα για λίγες ημέρες.
  • Αν δεν έχει γίνει αμυγδαλεκτομή ταυτόχρονα, τότε το παιδί μπορεί να τρώει ελεύθερα ό,τι έτρωγε και πριν.
  • Καλό είναι να αποφύγει το σχολείο, τις αθλητικές δραστηριότητες και γενικά την επαφή με ανθρώπους που μπορεί να πάσχουν από ιώσεις για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
  • Η αιμορραγία μετά το χειρουργείο, παρότι σπάνια με πιθανότητα μικρότερη του 1%, μπορεί να συμβεί. Σε τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο χειρουργός άμεσα διότι υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί χειρουργείο ξανά για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Κλείστε ραντεβού για εξέταση και συζητήστε τις διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης.